Transparent (2014)

0
995
Transparent

Transparent je odlična serija iz 2014. godine koju ne smijete propustiti.

Emotivna drama koja emocije ne kupuje jeftinim trikovima

Gotovo svatko od nas ima zavidan televizijski staž i kao takav se nagledao serija i serija. Iako se većina holivudskih serija dotiče općih mjesta, isprobanih formula i da ne kažemo klišeja, postoje i serije koje su hrabre otići nekoliko koraka ispred drugih. Jedna od serija koja je sa svojih pleća stresla stereotipe, klišeje i tipične, izlizane fore serija je Transparentno koja u svome fokusu ima transrodnu i homoseksualnu tematiku.

Svi koji možda nisu ludi za serijama koje imaju prizvuk aktivističkih, socijalnih, društveno relevantnih tema, možda će na početku biti odbijeni kratkim sadržajem koji vrišti Evo jedne važne teme koje se nitko nije dotakao, ali u seriji Transparentno to zaista nije tako.

Iako je, prije početka gledanja serije, teško pobjeći od informacije o čemu se tu radi, to jest saznanju da jedan muškarac postaje žena, to zapravo i nije loša stvar. Kako smo već od samog starta upoznati što nas čeka, početak serije odmah nas upoznaje s drugim likovima i odmah shvaćamo da će oni, a ne profesor Mort (ili Maura) biti u centru pažnje.

transparent (2014)
Transparent (2014)

Okosnicu serije čini umirovljeni profesor Mort (Jeffrey Tambor), muškarac koji se bliži sedamdesetoj godini života i koji odluči da više neće živjeti život u laži. Kada Mort odbaci svoju mušku odjeću i manire, suoči s najtežim pitanjem: Kako reći svojoj djeci. Kada ih u prvoj epizodi sve pozove na večeru da im otkrije svoju tajnu, na njemu se vidi da nije spreman, a djeca, toliko otuđena od svoga oca, zapravo su uvjereni da tata od njih skriva rak. Na kraju Mort, koji se polaganim, ali sigurnim koracima preobražava u Mauru, odluči reći jednom po jednom djetetu.

Najprije izbor pada na najstariju Saru (Amy Landecker), koja sasvim slučajno, dok se u očevoj kući ljubaka sa svojom ljubavnicom (da, i Sarah ima tajnu), vidi tatu u ženskoj odjeći. Sarah cijelu stvar prihvati ležerno i gledateljima se čini da joj je žao što se tata morao pred drugima skrivati tako dugo. Kako i sama Sarah za vratom ima gomilu obiteljskih problema, njezino podržavanje oca koji je postao žena donekle ima korijen u tome što je ona zahvalna da u njezinoj kompliciranoj obitelji postoji netko s većim problemom nego ona, to jest netko na koga će svi obratiti pozornost kada obje tajne iziđu na vidjelo. – (Transparent)

Iako su svi zgroženi jer je Mort postao Maura i jer je glava obitelji odjednom obučena u nekakvu new age lepršavu odjeću, Sarinu homoseksualnost više malotko doživljava kao nešto šokantno, mada u kratkom roku ostavlja muža i dvoje djece da bi s ljubavnicom započela drugi život. To je na neki način pokazatelj koliko je liberalni Hollywood ok sa homoseksualnoću i koliko mu nije problematično realistično prikazati homoseksualnu priču, a kako je priča transrodne osobe toliko rijetko viđena i šokantna da je još uvijek u stanju zasjeniti sve druge tajne.

Sljedeća osoba kojoj Mort otkrije svoju tajnu njegova je najmlađa kći Ali (Gaby Hoffman). Iako vrlo inteligentna, Ali je nesređena, nezaposlena, djetinjasta žena u ranim tridesetim godinama koja je u financijskom pogledu još uvijek na očevoj grbači. Iako je Mort uvjeren da ga Ali najbolje razumije, njezina reakcija koja uslijedi nakon očeva izlaska iz ormara u najmanju je ruku čudna. Egocentrična Ali očevu situaciju vidi kroz svoju prizmu i kako su njezini osjećaji zbrkani i nesređeni, ona u maniri razmaženog djeteta konstantno pokušava skrenuti pozornost na sebe. – (Transparent)

Mortov sin Josh (Jay Duplass) lik je u svojim srednjim tridesetim, involviran je u glazbenu industriju i više-manje neuspješno pokušava naći ženu s kojom će se skrasiti i zasnovati obitelj. Iako u krevet uspijeva uvući zavidan broj žena, Josh je tip za kojeg bi rekli da zbog svoje smušenosti i prevelikog truda nema sreće. Ili ga možda nitko ne doživljava ozbiljno. U svakom slučaju i on, i njegove dvije sestre, konstantno su optuživani od strane svojih roditelja kao nedovoljno zreli, sebični i uvijek koncentrirani samo na vlastiti mikrokozmos.

Iako Josh nije tip grubijana, njegov otac se, jer se ipak radi o sinu, plaši reći svoju tajnu. Njega Mort čuva za kraj, ali brbljave sestre mu same kažu tajnu, tako da Josh na suočavanje s ocem ipak dolazi dobro pripremljen. – (Transparent)

transparent (2014)
Transparent (2014)

Ne treba zaboraviti na to, iako se ovdje radi o jednoj sasvim običnoj obitelji koja bi nam vjerojatno bila bliska da živimo u tom svijetu, da svakom članu obitelji ispadaju mali kosturi iz ormara. Mort, oko kojeg se sve vrti, začudo nije lik koji dominira ekranom. Njegovo troje djece cijelu priču tjera na svoj mlin i kroz punih 10 epizoda prve (i zasad jedine snimljene sezone) pratimo njihovo suočavanje s očevom tajnom, ali i sa svojom zrelošću. – (Transparent)

Osim realističnih obiteljskih scena, situacija koje su uistinu smiješne, svima nam prepoznatljivog rodbinskog podbadanja, dijalozi dolaze kao pravo osvježenje. Nema toga što u ovoj seriji zvuči lažno, isforsirano, već viđeno, dosadno. Doima se da su glumci dali sve od sebe da ova serija upali i da gledatelji vide da je obitelj Pfefferman zaista najobičnija obitelj iz L.A-a.

Autorica serije, Jill Solloway ima iza sebe vrlo uspješnu seriju Dva metra pod zemljom (Six Feet Under), tako da se u Transparentnom može vidjeti ponešto od te iste mračne atmosfe, ali ako zanemarimo te sekvence, radi se o dobro razrađenoj komediji-drami (takozvanoj dramediji) koja po svojoj dinamici, inovativnosti dijaloga i realizmu podsjeća na seriju Girls Lene Dunham. – (Transparent)

Za razliku od Girls, serija Transparentno ima važnu osobnu priču, ili priču jedne obitelji ako baš želite, koju nam želi ispričati. Srećom je Jill, čiji je stvarni otac otkrio svoj ženski identitet i tako ju inspirirao da snimi seriju o tome, dovoljno pametna da priču ne pretvori u niz klišejnih situacija koje bi na transrodne osobe bacile još jedno površno svjetlo koje kao društvo o toj problematici već imamo.

Možda kompleksnosti i kvaliteti ove emotivne i tople drame možemo zahvaliti osobnom iskustvu Jill Solloway, a možda i cjelokupnoj viziji i trudu svih koji su bili uključeni u rad ovog televizijskog dragulja koji je ove godine nominiran za čak 11 Emmyja. – (Transparent)

PREPORUKA