Hustle (2022) – Recenzija

Hustle je američka sportska drama koju potpisuju Džeremaja Zagar kao režiser i Tejlor Metern i Vil Feters kao scenaristi.

Reč je o projektu koji je producirao superstar Lebron Džejms posredstvom svoje kompanije SpringHill, a glavnu ulogu tumači osvedočeni ljubitelj košarke Adam Sendler. U filmu se u kameo ulogama ili predstavljajući sebe pojavljuje veći broj profesionalnih košarkaša i košarkaških trenera. Hustle je premijerno prikazan na Netflixu trećeg juna.

Hustle recenzija

Sendler tumači Stenlija, profesionalnog skauta košarkaškog tima Filadelfija kome je dosta putovanja i želi da preuzme funkciju pomoćnog trenera kako bi bio bliži svojoj porodici. Međutim, prinuđen/ucenjen je da ponovo vrši skauting i prilikom posete Španiji primećuje Bo Kruza (NBA košarkaš Huančo Hernangomez), amatera koji igra košarku u opklade u predgrađu Madrida. Podstaknut novopronađenom svrhom i uzbuđen posle puno vremena, Stenli odlučuje da je njegova misija da pripremi Boa za NBA draft po svaku cenu i vodi ga sa sobom u SAD.

Sportske drame su jedan od najpopularnijih žanrova jer je u prirodi većine ljudi da navija da neko uspe, naročito ako je taj neko imao male šanse za uspeh. One obično prate predvidljivu formulu u kojoj autsajder prevazilazi sve prepreke, a protagonista ovog filma pleše sa očajem i porazom više nego što bismo očekivali od takve priče. Reč o momku koji je veoma talentovan za košarku, a skaut primećuje veštine ovog ignorisanog i zaboravljenog sportiste – Bo je mogao da postane profesionalac, ali je postao samohrani otac i morao je da propusti svoju šansu.

hustle recenzija
Hustle recenzija

Očigledan put ove priče je da je samo pitanje vremena kada će se momak naći na pravom terenu i pred pravim ljudima, sa olovkom u ruci koja će potpisati unosan ugovor. Tehnički, Hustler ne razbija formalni kalup, ali ispod svake montaže treninga, svake izmišljene prepreke i svakog poteza koji scenario preduzme ka očiglednom kraju, krije se istinski osećaj očaja i frustracije koji pokreću, ali i često nadvladavaju ove likove. Zahvaljujući podjednakom personalizovanju scena sa terena i iza kulisa, kao i gostovanjima popularnih sportista, detalji ovog filma deluju iskreno, iako kao celina predstavljaju fikciju.

Priča nakon susreta Stenlija i Boa postaje mešavina predvidljivog (dugačka montaža Boa koji poboljšava svoje veštine, niz prepreka za oba centralna lika, prevazilaženje tih prepreka) i iznenađujuće promišljenog razvoja likova, u smislu scenarija i u smislu predstavljanja glumaca. Sendler u ovom filmu napušta svaki vid upadljivosti, igrajući Stenlija kao poraženog čoveka koga strast za sport nije napustila.

Nestaje u tihoj i uzdržanoj ulozi čoveka prepunog kajanja koji je karijeru proveo tako što je putovao svetom i tražio skrivene zvezde umesto da se posveti pozivu trenera. Najvitalnija uloga pripada košarkašu iz Španije Huanču Hernangomezu koji neočekivano pokazuje da poseduje i više nego pristojan glumački talenat, a u prilog mu ide što ima naivnu crtu lica ispod koga se kriju nesigurnost i bes.

Od svih razmotrenih detalja koji uključuju ove likove i kako oni pokreću ovu priču, jedan od pametnijih izbora je kako najznačajnija prepreka za ambicioznog sportistu nema nikakve veze sa njegovom prošlošću, skepticizmom ili propuštanjem prilika, nego sa onim unutra – sa dozvoljavanjem sumnjama da preplave sopstveni osećaj kvaliteta ili svrhe.

hustle recenzija
Hustle recenzija

U epizodnim i kameo ulogama se pojavljuju brojni košarkaški profesionalci iz svih generacija. Među njima se svakako ističe Boban Marjanović koji predstavlja srpskog igrača koji očigledno laže da ima 22 godine. Uloga antagoniste je pripala košarkašu Minesote Entoniju Edvardsu koji predstavlja nadmenog i arogantnog supertalenta. U impresivnom spisku gostiju se pojavljuju imena kao što su Džulijus Irving, Keni Smit, Dirk Novicki, Dok Rivers, Šekil O’Nil i drugi.

Hustle nam predstavlja klasično formulisanu sportsku priču koja se izdvaja po tome što zaista brine o svojim likovima i što je ugostila veći broj košarkaških profesionalaca koji čitav projekat podižu na značajno veći nivo.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

The Walking Dead

The Walking Dead je neprijatelji logike (Recenzija s07e17) Da, znam što piše u podnaslovu. Nije tipfeler. Do ovog, završnog poglavlja svaki početak (polu) sezone je nekako označavao novu eru. Ali ova recenzija će potvrditi da...

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – Postoje li slučajnosti? (RECENZIJA)

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency je odlična serija iz 2016. godine koju ne smijete propustiti. Fiona Dourif jednom je prilikom rekla da joj je uloga Bartine Bart Curlish, holističkog ubojice u seriji Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, najdraža uloga...

Damon Lindelof sprema za HBO seriju po romanu Toma Perrotte

Damon Lindelof sprema za HBO seriju po romanu Toma Perrotte ...