back to top

Jake Gyllenhaal – Top 6 filmova

S početkom karijere u svojoj 11. godini, američki glumac Jake Gyllenhaal sudjelovao je u mnogim filmovima, od kojih je većina bila iznadprosječne kvalitete.

Na početku pisanja ovog teksta, nisam znala da će mi biti toliko teško odabrati top 5 te da ću biti prisiljena proširiti listu za još jedno mjesto. Zato u nastavku nudim top 6 filmova Jake Gyllenhaala.

Planina Brokeback

Vječni filmski klasik i svojevrsna stepenica u ulasku tzv. queer cinema u mainstream medije, Planina Brokeback bila je veliki hit te godine. Film je zaradio brojne nominacije i nagrade, među kojima su osvojili i tri Oscara: najbolja režija, najbolji adaptirani scenarij i najbolji soundtrack. Jake Gyllenhaal je za svoju ulogu kauboja Jacka Twista zaradio nominaciju za najbolju sporednu ulogu, ali je izgubio od Georgea Clooneya (Syriana).

jake gyllenhaal
Jake Gyllenhaal - Top 6 filmova

Posljednja patrola

Među raznovrsnim ulogama, Jake Gyllenhaal se našao i u ulozi policajca LAPD-a. U ovom filmu snimanom dokumentarnim stilom, pratimo policajce Briana Taylora (Jake Gyllenhaal) i Mikea Zavalu (Michael Pena) u njihovoj svakodnevici susretanja s različitim slučajevima. Do problema, i samim time vrhunca radnje, dolazi kad oni uhite „velike ribe“ i time dolaze na crnu listu meksičkog kartela. Film je napisao i režirao David Ayer (Odred otpisanih, Teška vremena), koji će uskoro svoje vještine pokazati i  na filmu The Tax Collector sa Shia LaBeoufom.

Donnie Darko

U SF triler misteriju, Jake glumi problematičnog tinejdžera kojeg vizija čovjeka u velikom kostimu zeca tjera da počini zločine. Zec Frank mu govori da će uskoro biti smak svijeta te se Donnie tada uključuju u bizarne trenutke koji su potencijalno rezultat njegovog rastućeg ludila. Međutim, tijekom i nakon filma nećete znati tko je tu lud i što se zapravo događa. Baš  je zato Donnie Darko postao jedan od najdražih filmova ljubiteljima trilera i misterija, kao i glavna preporuka onima koji se žele upustiti u takav žanr. Čak je i sam Jake Gyllenhaal, zajedno sa Sethom Rogenom, rekao da nema pojma o čemu se film radi. U filmu glumi i Jakeova poznata sestra Maggie Gyllenhaal (Vitez tame).

Zatočene

U filmu velikog redatelja Denis Villeneuvea (Blade Runner 2049, Dolazak, Sicario), Jake glumi detektiva Lokija koji istražuje nestanak dvije djevojčice, jedna od kojih je kćer Kellera Dovera (Hugh Jackman). Ono što je interesantno je da je većinu filma počinitelj poznat, no djevojčice nikako ne mogu naći, kao ni dokazati zločin. Ovaj je triler obilježen težinom samog događaja, kao i samokontrolom koju policija treba imati u teškim slučajevima. Iako je film bio uspješan kod publike, zaradio je samo jednu nominaciju i to za najbolju fotografiju, Rogera Deakinsa (1917, Skyfall, Blade Runner 2049).

Zodijak

Vjerujem da nema tog ljubitelja trilera koji nije pogledao film Zodijak. Uz Sedam, Zodijak je drugi veliki triler redatelja Davida Finchera. Okupio je poznatu glumačku postavu, poput Roberta Downeyja Jr., Marka Ruffala, Johna Carrolla Lyncha i mnogih drugih. Radnja je smještena u kasne 60-e, rane 70-e u San Franciscu i prati karikaturista San Francisco Chroniclea (Jake) koji surađujući s detektivima pokušava riješiti slučaj zloglasnog serijskog ubojice poznatog pod imenom Zodiac. Film je temeljen na istinitom događaju i prikazuje jedan od poznatijih neriješenih slučajeva u SAD-u: serijskog ubojice koji je u novinama ostavljao izazove za policiju u obliku pisma i šifri.

genijalnih starih filmova
Jake Gyllenhaal - Top 6 filmova

Noćne kronike

Jedan od filmova koji nije dobio zasluženu pozornost definitivno je film Noćne kronike. Radi se o trileru koji prati prevaranta Louisa Blooma, koji na svakojake načine pokušava doći do zarade, kreće u biznis tzv. „crime“ novinarstva. Odnosno, kao freelance novinar prati sudare, požare, ubojstva i drugo, te snimke prodaje medijskim kućama koje nude najveći iznos. Gdje sve krene po krivu je kad se u tim situacijama izgubi etičnost pa i on sam počinje uzrokovati razne scenarije. Noćne kronike, u originalu Nightcrawler, je dobio jednu nominaciju za Oscara i to u kategoriji najboljeg izvornog scenarija, dok je Jake Gyllenhaal bio nominiran za Zlatni globus i BAFTU.

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

After Yang (2021)

After Yang (2021) recenzija filma After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama...