back to top

Da 5 Bloods (2020)

Film Da 5 Bloods (2020) probudit će sve emocije u vama.

Radnja filma Da 5 Bloods je smještena u Vijetnamu kada četvorica crnih vijetnamskih veterana dolaze kako bi pronašli tijelo svog saborca.

Spike Lee je sigurno jedan od poslednjih pravih filmskih autora čiji filmovi imaju dušu, koji se ne plaše kreativnog rizika i koji su tokom cele karijere ostali dosledni samome sebi i svome stilu.

U svojim filmovima se direktno ili indirektno bavi rasnim pitanjima afro-amerikanaca u SAD, smenjuje teme međurasnih odnosa, diskriminacije, uticaja medija na svakodnevni život, siromaštva, urbanog kriminala i drugih društveno-političkih problema.

On tokom cele karijere izaziva kontroverze zbog proste činjenice da nema dlake na jeziku i nema problem da kaže ono što misli.

Mnogi se slažu da uveliko preteruje sa svojom procrnačkom propagandom i da potura rasizam pod maskom antirasizma.

Činjenica je da je svojim filmskim uspesima dobio priliku da bude portparol svojih ljudi, a on je sa tom prilikom otišao u krajnost, pa danas u njegovim filmovima više gledamo iznošenje političkih stavova nego umetnost.

Kao autor koji je većinu svojih filmova smestio u urbanu sredinu, iznenadio sam se kada sam čuo da se priča filma Da 5 Bloods odvija u prašumama Vijetnama.

Iskreno, nisam očekivao klasičan ratni film već nešto u njegovom stilu, da povuče jasnu paralelu između dešavanja u današnjoj Americi i onoj iz sedamdesetih tokom rata u Vijetnamu. Premisa filma je veoma jednostavna – četvorica crnih vijetnamskih veterana Pol (Delroy Lindo), Otis (Clarke Peters), Edi (Norm Lewis) i Melvin (Isiah Whitlock Jr.) dolaze u Vijetnam kako bi u prašumi pronašli ostatke svog saborca Normana (Chadwick Boseman) koji je poginuo u borbi.

Ispostaviće se da potraga za Normanovim ostacima nije jedini njihov motiv dolaska u Vijetnam.

Tokom rata su bili u misiji spašavanja sanduka sa zlatnim polugama koji je zajedno sa avionom pao na neprijateljsku teritoriju.

Oni su to zlato pronašli i sakrili, a nadređenima su prijavili da je misija prošla neuspešno. Sada se u priču ubacuju Francuz De Roš (Jean Reno), koji će im pomoći da iznesu zlato iz zemlje i Tien, bivša prostitutka sa kojom je Otis ostvario posebnu vezu tokom rata.

da 5 bloods

Da 5 Bloods radnja filma

Film otvara podsetnik iz prošlosti u kome vidimo turbulentne sedamdesete kada se odvijao Vijetnamski rat, kada su izbijali veliki protesti u SAD i kada su jačali pokreti za građanska prava.

Afro-amerikanci su slani u jugoistočnu Aziju da vode tuđe ratove, da se tamo bore da drugi imaju ono što oni nemaju kod svoje kuće.

U scenama flešbekova koje su vizuelno predstavljene filmskim metodama iz tog doba, naše likove predstavljaju isti glumci, čime priča održava emocionalne i tematske veze iako je to pomalo komično.

Scenario zaista kvalitetno predstavlja ove likove, njihova razmišljanja i njihovu vezu koja nije prekinuta sve ove godine.

Svakako najosnovnija poruka ovog filma je da se za učesnike rata isti nikad ne završava – kvartetu veterana prošlost definiše sadašnjost, a najviše Polu, čiji um nikada nije ni napustio Vijetnam.

On pati od post-traumatskog sindroma koji ga svake noći podseća na strahote rata, često eksplodira u naletu besa i ima loš odnos sa svojim sinom, koji neplanirano dolazi za njim u Vijetnam.

Pola progoni Normanova smrt, koji je bio njihov harizmatičan vođa, koji je podučavao svoj odred crnu istoriju i smirivao njihov bes zbog ubistva Martina Lutera Kinga.

Scenario je pun dijaloga koji se najčešće bave prošlošću i trenutnim stanjem naših protagonista, sa porukom da su ljudi, uprkos prošlosti, i dalje sposobni činiti dobro. Potraga za zlatom donosi nove izazove i stvara napetost unutar grupe, naročito oko toga šta bi trebalo učiniti sa njim i šta bi Norman uradio.

Međutim, moram konstatovati da sam sve ovo pratio bez nekog većeg interesovanja jer sam, kako je film odmicao, sve manje i manje bio angažovan oko priče i njenih detalja – više sam posmatrao kako su glumci iz serije The Wire ostarili tokom godina nego šta su tačno imali da kažu.

da 5 bloods
Da 5 Bloods

Da 5 Bloods – konačna ocjena filma

Razlog tome je što je Da 5 Bloods mnogo manje zabavan i zanimljiv nego što sam očekivao, naročito jer traje kao ratni epski film što on svakako nije.

Razumem potrebu da se ostane dosledan svom stilu i da se ostane politički angažovan, ali sam izgleda oguglao na Spajkove stavove koji su isti u svakom filmu, samo kao podlogu imaju drugačiji žanr.

Kao velike pluseve ću navesti vizuelni utisak, glumu neverovatnog Delroja Linda (naročito u scenama kada iznosi monolog u kameru) i muziku Marvina Geja, ali oni jednostavno nisu dovoljni da poprave bled utisak koji je ovaj film ostavio na mene.

Da 5 Bloods je još jedan karakteristično stilizovan rad u filmografiji Spajka Lija kome je u poslednjih nekoliko godina postalo bitnije da iznese svoje društveno-političke stavove nego da predstavi film koji će angažovati gledaoce koje previše ne zanima pozicija afro-amerikanaca u američkom društvu.

Moja konačna ocena: 5/10

Preporučujemo da pročitate:

Drugi upravo čitaju

Izazivači (2024) – Recenzija filma Challengers

Challengers/ Izazivači je film koji kombinuje sportsku i romantičnu dramu, a režiju potpisuje Luka Gvadanjino, dok je scenario djelo Džastina Kurickesa. Radnja prati teniskog šampiona Arta Donaldsona (Majk Fajst), koji se bori sa lošim rezultatima...

Poor Things (2023)

Poor Things je kombinacija žanrova koju je režirao Jorgos Lantimos (Dogtooth, The Lobster, The Killing of a Sacred Deer, The Favourite), a napisao Toni Meknamara. Scenario je zasnovan na istoimenom romanu Alasdera Greja iz 1992. godine...

Dune: Part Two (2024)

Dune: Part Two (2024) detaljan pregled filma Dune: Part Two je epski sci-fi koji je režirao i producirao Deni Vilnev, dok je scenario napisao u saradnji sa Džonom Spejtsom. Reč je o direktnom nastavku filma Dune (2021) koji...