back to top

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju.

Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama koje je liberalna elita zamenila za ozbiljnu literaturu koja se prodaje sa kritičkim i komercijalnim uspehom.

Premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu osmog septembra prošle godine, dok je u bioskope pušten u decembru. Nominovan je za pet Oskara uključujući i kategoriju „najbolji film“.

Ovo je film sa dve polovine koje se međusobno prepliću. Prva je oštra, satirična kritika onoga što čini legitimnu crnačku umetnost i zabavu, a rekao bih da druga pokušava da posluži kao suprotnost onome što autor vidi kao pogrešne oblike te umetnosti i zabave.

Jedna je šala na račun industrije koja definitivno zaslužuje više satiričnog bavljenja nego što se ovde nudi.

Druga je daleko od šale, posmatra kako tuga traje i kako strepnja zbog neuspeha može postati svojevrsno samoispunjavajuće proročanstvo. One postoje jedna pored druge u ovom filmu i odgovarajući tonovi svake polovine su toliko različiti, ali Džefersonov projekat je uspeo da ih spoji u kohezivnu celinu.

american fiction
American Fiction

American Fiction radnja filma

Te dve polovine su angažovane na potpuno različite načine. Smeliji i oštriji element ovog narativa nam predstavlja Telonijasa Monka Elisona (fantastični Džefri Rajt), univerzitetskog profesora i pisca nekoliko romana koji se zasitio izostanka sopstvenog autorskog uspeha i frustriran je knjigama za koje se čini da iskorišćavaju i umanjuju iskustvo crnaca – Monk misli da su ove knjige i filmovi stereotipni i daleko od realnog iskustva.

Televizijski kanal promoviše mesec dana programa posvećen crnačkim pričama, a reklama je ispunjena slikama filmova o porobljavanju, života u lošim kvartovima, nasiljem, bandama i drogom.

Na čitanju nedavno objavljenog bestselera jezik u knjizi nije nimalo nalik načinu na koji autorka govori, a Monk može samo da podigne obrvu i pogleda u neverici kako još jedno popularno delo govori o tome koliko jadni mogu biti životi crnaca.

Anketar i publika (uglavnom belci) ga zapljuskuju samozadovoljnim osmesima i klimanjem glave koji sugeriše ekonomsko i rasno znanje koje sigurno ne poseduju.

american fiction
American Fiction

American Fiction recenzija filma

Posle nekoliko pića i mnogo porodične drame, Monk odlučuje da napiše satiričnu verziju geto priče pod pseudonimom. Uvodna scena knjige nam se odigrava u njegovom umu, dok se mladi član bande i uobičajeni korisnik droge suočava sa svojim odsutnim ocem alkoholičarem kroz dijalog koji govori o tome koliko su im životi bili i jesu strašni. Monk pretpostavlja da taj roman niko neće kupiti.

Međutim, nakon što je njegov agent predao tekst izdavačima koji su odbili njegovu prethodnu intelektualnu knjigu, ispostavilo se da jedan od njih zaista želi da plati masne pare kako bi je objavio.

Ova polovina priče je veoma zanimljiva jer Monkova lažna knjiga postaje senzacija pre nego što je skoro iko pročita. Zbog potrebe za novcem šokirani i pomalo iznervirani Monk pristaje da igra igru, a druga polovina pokazuje zašto je Monku potreban novac.

On i njegova porodica se bore sa finansijama, posebno zato što njegova majka pokazuje znake demencije, njegova sestra Liza ima teškoće da sama brine o majci, a njegov brat Kliford (odlični Sterling K. Braun) je prošao kroz razvod nakon što je priznao da je gej.

american fiction
American Fiction

American Fiction ocjena filma

Film nudi višeslojnu priču koja ispod površine stereotipa unutar društva i kulture nudi podzaplete vezane za porodičnu dimaniku, samootkrivanje, ličnu frustraciju i izazove starih roditelja.

Podzapleti koji uključuju ljubavni život Monkovog brata ili Monkove služavke su po mom mišljenju višak, ali ne kvare generalni utisak. Džefri Rajt je dokazano odličan glumac i ovde nam pruža autentičnu i impresivnu predstavu koja je više umoran, civilizovan uzdah nego ljut urlik zbog razvoja događaja oko njega.

American Fiction je pronicljiva kombinacija porodične drame i oštre satirične komedije u kojoj autor pokreće važnu temu o crnačkom identitetu i fino balansira jake emocije sa odličnim humorom.

Moja konačna ocena: 8/10

Preporučujemo da pročitate:

Drugi upravo čitaju

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

The Red Shadows: Nova francuska kriminalistička serija

The Red Shadows je odlična serija iz 2019 godine koju ne smijete propustiti. Vrlo interesantna serija premijerno je stigla na Pickbox NOW – riječ je o francuskoj kriminalističkoj seriji Crvene sjene (The Red Shadows –...

The Batman (2022) – Recenzija

The Batman je najnovija ekranizacija istoimenog čuvenog superheroja iz DC univerzuma. Kao režiser i ko-scenarista je potpisan Met Rivs koji je uklonio ranije Betmenove veze sa proširenim DC univerzumom, u scenario je uneo njegovu (zapostavljenu) detektivsku...