back to top

Anthony Hopkins o ulozi doktora Forda (Westworld)

Anthony Hopkins o ulozi doktora Forda – Serija Westworld predstavlja jedno od najugodnijih televizijskih iznenađenja u posljednje vrijeme. Uspjeh i popularnost serije ne čudi s obzirom na impozantnu glumačku ekipu, ali i na produkciju iznimne kvalitete koja je definitivno unijela svježinu i originalnost u svijet serija.

Uz to valja, naravno, dodati i intrigantnu priču koja ovu seriju čini specifičnom, a koja će teško koga ostaviti ravnodušnim. Prva je sezona gotova, a za pretpostaviti je da se mnogi gledatelji još uvijek oporavljaju od turbulentne priče i kompleksnog narativa.

Jedno od nosivih lica serije je velikan glume Anthony Hopkins, koji je nakon završetka sezone iznio svoja mišljenja i  doživljaje sa seta za Entertainment Weekly. U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove intervjua u kojima Hopkins govori o ulozi doktora Forda, o razlikama između snimanja serija i filmova, te o samim počecima rada na projektu.

anthony hopkins o ulozi doktora forda (westworld)
Anthony Hopkins u ulozi doktora Roberta Forda

Anthony Hopkins o ulozi doktora Forda – Intervju

Prvi put ste ozbiljno angažirani u nekoj televizijskoj seriji, barem u SAD-u. Što vas je originalno privuklo ovom projektu?

Poslali su mi filmsku knjigu na čitanje. Obožavam raditi. A i pogledao sam originalni Westworld. No, nisam ga se mogao sjetiti, samo sam se sjećao glumaca – Yula Brynnera, Richarda Benjamina.

anthony hopkins o ulozi doktora forda
Anthony Hopkins o ulozi doktora Forda (Westworld)

Moj me agent nazvao i rekao mi da ću se sastati sa showrunnerom Jonathanom Nolanom kako bismo razgovarali o Westworldu, i ja sam rekao: “Dobro”. Pitao sam: “Što žele da budem?”. I on je odgovorio: “Neki doktor“.

I tako smo se sastali i Jon mi je dao scenarij. Rekao je da ću glumiti čovjeka koji je izumio Westworld. Pitao sam: “Je li to netko kao Walt Disney?”, a on je rekao: “Jest, ali je još mračniji od toga, gotovo poput Frankesteina”. I tako sam rekao: “Da, može, pristajem”.

Ono što je bilo osvježavajuće i zanimljivo u vezi toga, bilo je započinjanje s pilotom – zato jer nitko nije znao da će seriju podržati HBO. Tako da je to bilo kockanje, ja sam to želio učiniti. A onda je seriju pokupio HBO.

anthony hopkins o ulozi doktora forda
Anthony Hopkins o ulozi doktora Forda (Westworld)

Zanimljivo je bilo ne znati u kojem se smjeru priča razvija. Pitao sam Jona: “Što će se dogoditi s njim?”, a on je rekao: “Ne mogu ti reći”. Pa sam pitao: “Što će se dogoditi sljedećeg tjedna?”, a on je ponovno odgovorio: “Neću ti reći”. Poslani su mi scenariji i pomislio sam – ovo je interesantno.

Svakih deset dana dobivao bih novi scenarij, a oni bi svakog tjedna izbacivali dijelove teksta. Tako da sam im zbog toga dao uvjet:”Gledajte, nije da mi se to ne sviđa, ali uvijek želim znati scenarij uzduž i poprijeko, unaprijed i unazad, tako da ga mogu govoriti i u snu”.

anthony hopkins o ulozi doktora forda (westworld)
Pomlađeni Hopkins

Koja Vam je scena bila omiljena za snimati?

To bi bila scena u kojoj sjedim na verandi sa Sidsom Babett Knudsen, belgijskom glumicom (koja je glumila Theresu Cullen), u četvrtoj epizodi. Pomislio sam da je zaista zanimljiva ta dublja, mračnija strana Forda.

Zato što ju on upozori. Žele me kontrolirati. Ona me pogleda, i zna da me ne može pobijediti, da nema šanse. A ja sam igrao svog  uobičajenog šarmantnog sebe, pitao ju: “Jesi li za još malo vina?”.

Naravno, ona zna da ću je uništiti. Tako da je on također i destruktivan čovjek. Želi stvoriti čistu distopiju ili utopiju, ali počinje shvaćati negdje u svemu tome da se pogubio. Mislim da ga izjeda njegova vlastita savjest. Sjećam se jedne stvari koja mi je privukla pažnju kada sam tek počinjao čitati scenarij.

Bilo je to sjećanje na jedan od mojih najdražih znanstveno-fantastičnih filmova – nisam SF frik, ali postoji taj film s Walterom Pidgeonom koji se zove Zabranjeni planet (The Forbidden Planet).

Tamo Morbius kreira ogromno čudovište kako bi čuvalo njegovo kraljevstvo, ali uopće nije svjestan da je stvorio to isto čudovište dok mu napokon ne sine: ”O Bože, pa ja sam to učinio”. I onda se uništi.

anthony hopkins o ulozi doktora forda (westworld)
Još vina?

Danas se često snimaju nastavci i prerade filmova, poput ovog projekta. Postoji li neki glumački lik iz prošlosti kojem biste se voljeli vratiti?

Pogriješio sam što sam snimio još dva filma o Hannibalu Lecteru, trebao sam snimiti samo jedan. Ali mislim da je Kum 2 bio odličan.

Postoji li nešto što biste izdvojili kao razliku između rada na ozbiljnom televizijskom projektu i rada na filmu – osim činjenice da niste znali kojim je putem vaš lik krenuo?

U svakom slučaju, puno je brže. Mislim i da je, s HBO-om, velika prednost ta što nema miješanja u rad na setu. U filmu znaš početak i kraj, i to je to. Snimiš film i odeš kući. Na ovome nikad nije bilo jasno u kojem smjeru sve to skupa ide. I bilo je puno iznenađenja usput. Puno velikih iznenađenja.

Što je nagonilo Forda na akciju? Koja je njegova motivacija?

Zaista ne znam. On je očito jedan veoma ponosan čovjek, fasciniran ljudskom inteligencijom, prirodom inteligencije, poviješću ljudskog bića, prirodom svijesti, i teorijom da se ljudska svijest – onakva kakvu ju znamo – pojavila tek vrlo nedavno.

Ostatak intervjua na engleskom jeziku, kojeg je s Hopkinsom vodio James Hibberd, možete pročitati ovdje. HBO je nedavno službeno potvrdio naručivanje druge sezone ove znanstveno-fantastične serije, a tvorci su izjavili da nastavak Westworlda ne trebamo očekivati prije 2018. godine. Tko čeka – dočeka!

Preporuka:

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Drugi upravo čitaju

Romantične serije – 5 nezaobilaznih

Romantične serije Dobra romansa uvijek dobro dođe – preporučamo vam da zavirite u stare romantične serije,  sigurno ćete ih se sjetiti s nekom toplinom u srcu! Donosimo vam listu pet nezaobilaznih starih romantičnih serija koje...

Thirteen Lives Recenzija (2022)

Thirteen Lives je odličan film baziram na istinitim događajima. Thirteen Lives je film o događajima vezanim za čuveno spašavanje dvanaest dečaka i njihovog fudbalskog trenera iz pećine Tam Luang na Tajlandu. Režiju potpisuje Ron Hauard, dok je za scenario bio zadužen Vilijam...

Lovci na natprirodno

Lovci na natprirodno: Što će biti u osmoj sezoni? Vancouver će za nekoliko dana ponovo udomiti ekipu "Lovaca na natprirodno", počinje snimanje osme sezone, pa su počele pristizati i informacije o tome što bismo u...