back to top

Don’t Look Up (2021) – Gledalica.ba

Don’t Look Up film

Don’t Look Up je kombinacija naučne fantastike i satirične komedije koju potpisuje Adam Mekej, filmaš koji nam je do sada predstavio dva autorska rada – The Big Short u kome se bavio razlozima svetske ekonomske krize iz 2008. godine i Vice u kome mu je tema bio bivši podpredsednik SAD Dik Čejni.

Iza ovog projekta stoji Netflix koji nije žalio milione prvo da otkupi prava od kompanije Paramount, a zatim i da okupi zaista impresivni glumački ansambl.

Film je nakon bioskopske distribucije stigao na striming servis 24. decembra.

Na početku filma Kejt Dibijanski (Dženifer Lorens), studentkinja astronomije i njen profesor doktor Rendal Mindi (Leonardo Di Kaprio) otkrivaju kometu čija putanja nailazi na Zemljinu za nešto više od šest meseci.

Sudar bi doveo do trajnog uništenja velike većine živog sveta na zemlji, a problem leži u tome što nikoga za to nije zaista briga.

Nakon nezainteresovanosti predsednice SAD (Meril Strip) kojoj je mnogo bitnije rešavanje sopstvenih skandala i predstojeća politička kampanja, njih dvoje pokušavaju da upozore čovečanstvo putem medija, nailazeći na pomešane reakcije…

Pandemija kovida je zaslužna za to što je čovečanstvo u poslednje dve godine dobilo drugačiju, mnogo ozbiljniju vrstu perspektive na ljudsku prirodu i efikasnost društveno-političkih rešenja.

Očekivano, retke su stvari koje iz te perspektive predstavljaju nešto dobro i u tome je ležala inspiraciju za Mekeja koji je postavio jednostavno pitanje – kako bi izgledao odgovor savremenog društva na predstojeće potencijalno uništenje planete.

Film predstavlja satiru na ravnodušnost vlasti i medija prema egzistencijalnoj pretnji, kao i satiričan prikaz načina na koje ljudi i sistemi reaguju na krizu.

dont look up radnja filma
Don’t look up radnja filma

Don’t look up radnja filma

Osnova ovog filma je komedija koja ismeva naše slabosti sa vizuelnim rešenjima karakterističnim za Mekeja koji voli da koristi ručnu kameru i da ostavi utisak dokumentarnog stila snimanja filma.

Osnova komedije leži u tome da niko ne razume niti brine za skoro izumiranje čitavog živog sveta na planeti, a Mekej koristi priliku da apsurdnost potencijalne reakcije na ovu zamišljenu krizu dovede do ekstrema – nedavna istorija itekako održava neke od tvrdnji Mekeja u ovom filmu i upravo zbog toga je, nažalost, tanka linija između satire i tužne realnosti, naročito ako se uzme u obzir da je kometa metafora za klimatske promene.

Predsednica SAD ili ne razume ozbiljnost situacije ili iskreno veruje da taj problem može da sačeka do završetka predstojećih izbora.

Poslovni svet ima za cilj stabilnost berze i u kometi vidi potencijalnu šansu za dobijanje retkih i skupih materijala.

Taj poslovni svet predstavlja tehnološki mogul Piter Išervel (Mark Rajlans), bezosećajni diktator koji odlučuje da je kometa neiskorišćeni resurs za ekonomski rast.

Što se tiče medija, oni sve posmatraju kroz brojeve interakcija na društvenim mrežama i insistiraju da sve mora biti dobra vest, a predstavlja ih par nepodnošljivo nasmejanih voditelja jutarnjeg programa.

don't look up
Don’t look up radnja filma

Don’t look up recenzija filma

Kvalitetni radovi u ovom žanru poseduju likove koji ne kriju svoje mane, ali su u određenom stepenu simpatični ili barem svesni svojih mana.

Najveći (možda i jedini) problem ovog filma leži upravo u tome što su većina likova kompletni, nesposobni idioti.

Zbog toga se, sa jedne strane, Don’t Look Up u smislu jeftine zabave i trivijalizacije može smestiti u isti rang sa Idiocracy iz 2006. godine, što verujem da definitivno nije bio cilj Adamu Mekeju.

Ipak, sa druge strane, većina onoga što je pre nekoliko godina bilo apsurd ili bizarnost u ovom modernom vremenu predstavlja novo normalno, među kojima je i činjenica da našim životima upravljaju upravo kompletni, nesposobni idioti.

Don’t Look Up je kombinacija komedije i naučne fantastike koja je relativno uspešno savladala izazov da satirizuje nešto što je već postalo toliko apsurdno da prkosi svakom zdravom razumu.

Moja konačna ocena: 8/10

Preporučujemo da pročitate:

Drugi upravo čitaju

Gomora: Prikazivanje napuljske mafije u maniru Žice i Sopranosa (RECENZIJA)

Serija Gomora - recenzija Serije Obitelj Soprano i Žica su, svaka na svoj način, podigle kvalitetu i revolucionirale žanr kriminalističkih drama: talijanska serija Gomra smješta se negdje između njih. Hollywood Reporter kaže da je Gomorrah "talijanski odgovor na Žicu", dok jedan komentator...

Babylon Berlin serija: Kaleidoskop političkih subverzija, razvrata i PTSP-a u Berlinu prije rata (RECENZIJA)

Babylon Berlin serija Po definiciji noir-krimić, koji je omotan u povijesnu dramu s jakom dozom naelektrizirane fikcije, Babylon Berlin je ekscentrična serija koja se svojom osebujnošću, estetikom, vizualnim imaginarijem i autentičnom rekonstrukcijom jedne povijesne epohe prepotentno nameće kao...

Građanski Rat (2024) – Filmske Recenzije

Građanski rat film recenzija Civil War / Građanski rat je distopijski triler redatelja i scenarista Aleksa Garlanda, poznatog po filmovima Ex Machina, Annihilation i Men koji je najavio da je ovo njegov posljednji film na kojem će...