back to top

Asteroid City (2023) – Gledalica.ba

Asteroid City radnja filma

Asteroid City je kombinacija komedije i drame koju je napisao, režirao i producirao Ves Anderson po priči koju je napisao zajedno sa Romanom Kopolom.

Film je premijerno prikazan 23. maja na 76. filmskom festivalu u Kanu gde se takmičio za Zlatnu palmu, a u ograničenu bioskopsku distribuciju je pušten posredstvom kompanije Focus Features 16. juna.

Radnja filma prati događaje vezane za nastajanje svetski poznate fikcionalne predstave o tugujućem ocu koji putuje sa četvoro dece u maleni ruralni grad Asteroid Siti kako bi najstariji sin učestvovao na konvenciji Junior Stargazere/Space Cadete.

Reč je okupljanju mladih naučnika i njihovih roditelja radi druženja i naučnog takmičenja, a sve će biti poremećeno posetom nezvanog gosta.

Radnja istovremeno prikazuje događaje konvencije smeštene u retrofuturističkoj verziji 1955. godine postavljenih kao pozorišna predstava, kao i stvaranje same predstave.

Nabrojati sve likove u ovom filmu bio bi veliki posao jer većina njih – od učiteljice, preko kauboja do vlasnika motela (Stiv Karel) su objektivno nebitni, osim što dodaju više ličnosti u priču.

Sa druge strane, možda ih to čini neophodnim jer je veliki deo glavnog dela priča o ekscentričnim ličnostima i čudnom humoru koji se prikazuje.

asteroid city
Asteroid City

Asteroid City glumci i likovi

Ipak, centralni likovi mogu se svesti na Ogija Stinbeka (Džejson Švarcman), ratnog fotografa i odnedavno ožalošćenog udovca koji tek nakon što njegov tast Stenli (Tom Henks) sugeriše da bi to mogla biti dobra ideja, saopštava svojoj deci da im je majka umrla.

Dok mu se sin sprijateljuje sa drugim tinejdžerima genijalcima, Ogi počinje redovne razgovore i aferu sa komšinicom iz motela Midž Kembel (Skarlet Johanson), poznatom glumicom.

Od samog početka Anderson najavljuje da priča o Asteroid Sitiju koji naseljavaju turisti, vojska i neki ljudi povezani sa sopstvenim biznisima nije namenjena da se doživi kao stvarna ili posebno važna.

Upoznajemo tu priču putem televizijskog prenosa u crno-beloj tehnici, prezentovanog od strane voditelja (Brajan Krenston) sa karakterističnim deadpan izražavanjem i čije postojanje, sa celim telom ili samo glavom koja se čini da lebdi uz ivice kadra, gotovo deluje odvojeno od vremena i prostora.

Na početku prenosa, saznajemo da je Asteroid City postavka predstave napisane od strane Konrada Erpa (Edvard Norton), a naslov pomenute drame predstavlja kombinaciju same predstave i određenih informacija o pisanju, produkciji i izvođenju dela samog dramaturga.

Predstava je centralna tačka ovde – ne samo u onome što vidimo na ekranu ili na raznim pozornicama iza scene na ekranu unutar ekrana, već i u traganju za nekim značenjem unutar priče, kao i drami koja se dešava pre i tokom izvođenja te priče.

asteroid city
Asteroid City

Asteroid City recenzija filma

Ako ovo deluje pomalo nejasno ili komplikovano, to može biti prednost u pokušaju da shvatimo Andersonove veće poente o svrsi pripovedanja kao sredstva za pronalaženje i/ili sažimanje većeg smisla u životu, kao i apsurdu očekivanja da umetničko delo obavlja tako tešku ulogu – ponekad odsustvo jasnih odgovora na takva večna pitanja jeste odgovor samo po sebi.

Rekao bih da Andersonove ambicije prevazilaze ono što sam očekivao od njega, kako u pogledu celokupnog višeslojnog narativa filma, tako i u dramskoj priči unutar šire priče prepune likova, ideja, šala i vizuelne veštine.

Od Andersona smo navikli na sve ovo tokom njegove karijere koja, poput ovog filma, sve više prelazi prema introspekciji njegovih ličnih interesa, stila i fokusa na ekscentrične ličnosti i scenarije.

Asteroid City deluje kao Andersonov najotvorenije lični film u okviru njegovog filmskog stvaralaštva, što se odnosi na istraživanje i komentarisanje kako i zašto on pravi filmove, kao i na suočavanje i, do nekog stepena, odbijanje naših očekivanja o njima.

asteroid city
Asteroid City

Asteroid City ocjena filma

Sama izrada predstave značajno utiče na sve ovo što dešava u filmu. To posebno dolazi do izražaja kada Konradov odnos sa glumcem koji igra Ogija i krajnja sudbina pisca, dok je predstava u punom jeku, dodaju sloj melanholije i egzistencijalne zbunjenosti priči na sceni.

Takođe, film ima jednog lika koji probija barem dva četvrta zida jer vrhunac predstave deluje tako nevažno u poređenju sa stvarnim problemima koji okružuju produkciju.

Sve to zaista ima neki smisao, iako bi izražavanje te ideje na jednostavniji način moglo učiniti da sve ovo deluje pomalo banalno.

Asteroid City je novi rad Vesa Andersona sa njegovim prepoznatljivim stilom, raskošnim paletama boja i ansamblom poznatih glumaca koji vredi preporučiti isključivo poštovaocima ovog ekscentričnog autora.

Moja konačna ocena: 8/10

filmskerecenzije.com

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama...