back to top

Raya and the Last Dragon (2021)

Raya and the Last Dragon radnja filma

Raya and the Last Dragon je 59. animirani film produciran od strane studija Walt Disney koji se prije 2 godine počeo prikazivati u bioskopima i na striming platformi Disney+ za premijum korisnike.

Ekipa koja stoji iza glasova animiranih likova se uglavnom sastoji od Amerikanaca azijskog porekla, a to nije sve što se tiče političke korektnosti – u ovom filmu ženski likovi ne čekaju da ih princ spasi, naprotiv, one su tu da spase svet.

U prologu na početku filma saznajemo da su pre 500 godina ljudi i zmajevi živeli skladno u zemlji Kumandri.

Tu zemlju su napala zlokobna čudovišta Druni koji su ljude pretvarali u kamen, pa su se zmajevi žrtvovali kako bi spasila čovečanstvo.

raya and the last dragon - animirani film
Raya and the Last Dragon – animirani film

Nakon toga se Kumandra raspala na pet delova, svako carstvo smatra da ima pravo na preostali deo zmajeve magije, a njihov sukob prekida ponovni dolazak Druna.

Usamljena ratnica Raja pokušava da ponovo spasi svet, ali ubrzo shvata da će joj biti potrebno mnogo više od zmajeve magije za taj poduhvat…

Pre svega, ovaj film je impresivan podvig animacije. Kadrovi su ispunjeni čudesnim i raznolikim lokacijama, od šuma i pustinja, preko živopisnog grada na reci i neobičnog naselja izolovanog na ostrvu, do velike tvrđave ispunjene tugom.

Ostao sam zadivljen kompjuterskim trikovima koji nam predstavljaju kretanje vode, svetlost, senke ili energiju Druna.

Sve ove lokacije izgledaju uverljivo i realno, iako ih ispunjavaju likovi koji su očigledno dizajnirani da poseduju dozu nacrtanosti u sebi.

raya and the last dragon (2021)

Raya and the Last Dragon recenzija filma

Što se tiče glasovne glume, ona je na vrhunskom nivou, kao da vešti glumci nisu bili tu da samo svojim likovima pruže glas nego i da ostave utisak kao da ti likovi glume.

Postoji nekoliko scena u kojima se vrhunski kvaliteti animacije i glume spajaju, kao u sceni kada Namari sa čuđenjem i strahom posmatra zmaja.

Sasvim očekivano, Raji je pridodato nekoliko komičnih saveznika u njenoj avanturi, kao što su mladi kapetan broda ili ekipa malih prevaranata.

Oni dolaze iz različitih delova Kumandre i zajedničko im je što su svi pretrpeli određeni gubitak zbog Druna.

Priča animiranog filma je, pre svega, prilično dobra, kreativna i ljudska, a autori koriste tehnikalije i umetnost da animacija bude u službi te priče.

Prosto rečeno, film je u žanru akcione avanture, tj. pratimo staru dobru potragu za nečim, u ovom slučaju za slomljenim komadima zmajevog kamena.

Delovi nekadašnje Kumandre su zasnovani na različitim kulturama jugoistočne Azije, a nakon nestanka zmajeva carstva su u sukobu.

Rajin otac pokušava da pomiri sve ljude, ali njegova misija ne nailazi na uspeh, pa Raja odlučuje da nastavi tamo gde je on stao. Osim Druna nema negativaca u klasičnom smislu, osim što se princeza Namari na početku predstavlja kao takva.

raya and the last dragon (2021)

Raya and the Last Dragon – animirani film

Može se reći da su glavne poruke filma poverenje, podjednako na ličnom i širem nivou, kao i to da moramo ostaviti po strani razlike u pokušaju da pronađemo zajednički jezik. Ovo je lepa promena u odnosu na tipično diznijevsko verujte u sebe.

Narativna struktura je čista i relativno predvidljiva, ali svih ovih decenija Dizni dokazuje da to i nije tako loše.

Kako bi se održalo pristojno trajanje za porodični film ispod dva sata ostali smo uskraćeni za razradu Rajine avanture, ali su tu ključni momenti, što donekle ostavlja utisak da je sve malo zbrzano.

U svakom slučaju, u odnosu na prošli Diznijev rad Mulan, ovaj film dođe gotovo kao remek-delo.

Raya and the Last Dragon je novi animirani film sa klasičnom, predvidljivom Diznijevom formulom koja je pouzdana kao i uvek – priča nema nekih većih iznenađenja, ali su tu spektakularna animacija, pozitivne poruke i više nego solidna zabava za celu porodicu.

Moja konačna ocena: 8/10

filmskerecenzije.com

Drugi upravo čitaju

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...