back to top

Star Trek: Otkriće – recenzija serije

Star Trek se ponovo vratio na male ekrane! Nakon 12 godina bez Star Treka na malim ekranima, kraj suše u prikazivanju jedne od najpopularnijih TV franšiza u povijesti donosi nam zadovoljstvo!

Počinjemo tekst s dva uskličnika na kraju rečenice iz više razloga. Prvi je naš veliki fanovski entuzijazam prema Star Treku, drugi je samo Star Trek, što automatski poziva na usklik, treći je zbog povratka Star Treka, a četvrti je činjenica da se Star Trek vratio na kvalitetan način.

Iako je bilo strahova tijekom najava, da će sve izgledati loše, na sreću, izgleda vrlo dobro.

Strah je bio potaknut lošim prethodnim izdanjem (jedino što je bilo gledljivo bila je comander T pol), kao i lošim izgledom reboota u filmskoj verziji, koji sve više liči na 47. nastavak Transformersa.

No, zanemarimo filmove, koncentrirajmo se na Star Trek: Discovery.

recenzija serije star trek
Recenzija serije Star trek

Recenzija serije Star trek – Kritika i očekivanja

Unatoč mnogim kritikama i negativnim komentarima (posebno na IMDB-u), moramo reći da je Star Trek Discovery izuzetno dobar!

Negativne kritike uglavnom su purističke gluposti ljudi koji bi radije gledali samo reprize starih serija, čak i u lošijem izdanju.

SVAKI Star Trek, osim jednog, bio je unapređenje u odnosu na prethodni, donoseći nove teme i dodajući kvalitetu franšizi.

Izgleda da se Star Trek Discovery kreće u tom smjeru, iako je imao veliki zadatak biti suvremen s današnjim tehnološkim mogućnostima, dok istovremeno ostaje vjeran duhu franšize. To nije bilo lako, posebno u doba kada se od serija očekuje više nego ikad, a posebno od fanova koji imaju visoka očekivanja od Star Treka.

Stoga će Discovery na prvu razočarati mnoge, iz različitih razloga, ali mnogi će biti razočarani zbog čistog hejta, purizma i tračka rasizma.

U prve dvije epizode, centralne likove čine afroamerikanka i Kineskinja, dok se bijeli muškarac kapetan pojavljuje tek u trećoj epizodi.

recenzija serije star trek
Recenzija serije Star trek

Sadržaj prve dvije epizode Star trek serije

Ono što smo vidjeli u prve dvije epizode može se podijeliti u dvije kategorije – kvalitetu i radnju.

Radnja se odvija deset godina prije nego što se uključe Kirk i Spock, nakon Enterprisea. Glavni lik, Michael Burnham, nije kapetan broda već prva časnica, odgojena u vulkanskoj kulturi nakon što joj je obitelj stradala u napadu Klingonaca. Služi na brodu kapetanice Georgiou.

Serija počinje s rutinskom misijom otkrića klingonskog artefakta, koji dovodi do sukoba između Klingonaca i Zvjezdane Flote. Michael na kraju druge epizode biva optužena za sukob.

Casting je više nego pristojan, a glavni negativac je dobro karakteriziran unutar pravila klingonske kulture.

Vizualno, Discovery izgleda izuzetno dobro, s odlično odrađenim scenama bitke. Kritike oko kamere su neopravdane, kao i kritike oko izgleda Klingonaca.

Upravo je važno to što Discovery izgleda kao što i jest – visokobudžetna serija.

star trek: otkriće - recenzija serije
Recenzija serije Star trek

Putovanje u nepoznato…

Star Trek Discovery donosi nekoliko promjena u odnosu na uobičajenu šprancu Star Treka, uključujući glavnog lika koji nije kapetan broda i zanimljivu perspektivu sukoba s klingoncima. Kroz glavnog lika, serija istražuje temu identiteta na nov način.

Dosadašnje epizode postavljaju mnoga pitanja i obećavaju interesantne teme za dalje praćenje.

Crtež prve dvije epizode sugeriraju da će se konflikti unutar glavnog lika razvijati na neočekivane načine, obećavajući nepredvidljivost u radnji.

Star Trek Discovery savršeno se uklapa u Picardovu maksimu, hrabro idući tamo gdje još nitko nije bio, pomičući granice kako bi ostao vjeran svrsi franšize.

Nedavno je objavljena i peta sezona serije Star Trek koja je prikupila dobre ocjene publike. U nastavku pogledajte zvanični trailer posljednje sezone serije.

Preporučujemo da pročitate:

Drugi upravo čitaju

Con Man (Recenzija)

Con Man je odlična serija iz 2018. godine koju ne smijete propustiti. Alan Tudyk nije posebno zvučno ime u svijetu mainstream filma i televizije (poznatiji kao K-2SO u Rogue One). U okviru pop kulture i marginaliziranih...

CSI Cyber (2015)

Virtualna forenzika za 21. stoljeće uzvraća udarac Vjerovali ili ne, CSI tvornica snova je na TV ekrane izbacila još jedan serijal ove franšize i to smješten u virtualnom svijetu internet kriminala pod nazivom CSI Cyber. Ove sezone...