back to top

Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda (2007)

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)/ Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda recenzija filma

Endrju Dominik (Andrew Dominik) je američki režiser i scenarista koji je pažnju privukao svojim debitanstkim filmom Chopper, biografskom krimi dramom sa Erikom Banom u glavnoj ulozi.

U svojoj ne previše plodonosnoj karijeri (do sada je snimio tri filma) najveću pažnju je privukao ovim projektom čudnog imena, koji predstavlja ekranizaciju istoimene knjige Rona Hansena.

Džesi Džejms (Brad Pitt) je odmetnik, pljačkaš i ubica, traženi čovek koji se često seli i živi pod pseudonima.

Njega od rane mladosti idolizuje devetnaestogodišnji Robert Ford (Casey Affleck), koji je opčinjen slavom i Džesijevim poduhvatima.

On na sve načine pokušava da se priključi njegovoj bandi i napokon mu uspeva da bude deo Džesijeve ekipe koja je opljačkala voz. Nakon te pljačke se intenzivirala potera za čitavom bandom, a Džesijeva glava je ucenjena na veliku cifru.

Džesi je sve ono što Robert želi da bude – on je opasan, harizmatičan, pravi vođa i njegove odluke se ne dovode u pitanje.

Ljudi spominju Džesijevo ime sa strahopoštovanjem, a on tolike godine uspeva da izmakne pravdi i da čini nova zlodela.

Sama Džesijeva pojava sa sobom donosi tenziju, a kako se skuplja omča oko njega tako postaje sve više oprezniji, hvata ga paranoja i upada u depresiju. Sa druge strane, Robert je niko i ništa, predmet sprdnje, koji shvata da može preuzeti Džesijevu slavu ako ga smakne.

ubojstvo jesseja jamesa od kukavice roberta forda (2007)
Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda (2007)

Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda (2007) radnja filma

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford se centira oko dve osobe koje su dijametralno suprotne i kroz njihov odnos se bavi kultom ličnosti, glorifikovanjem iste, kao i efektima koje slava može imati na pojedinca koji je njome opčinjen.

Robert, koji je odrastao čitajući o Džesijevim poduhvatima i koga je smatrao pravim idolom, shvata da on nije ni približno onakav lik kakvog ga je zamišljao i da njegova dela nisu nimalo privlačna i zanimljiva kada ih vidi uživo, a ne preko knjiga.

Film izgleda veoma lepo, a kinematografiju potpisuje majstor svog posla Rodžer Dikins (Roger Deakins), koji se proslavio saradnjom sa braćom Koen.

On ovaj projekat izvrsno stilizuje, pruža mu široki spektar vizuelnih efekata koji obogaćuju čitavu priču i pružaju joj bajkoviti i dublji smisao.

Pažljivo bira pejzaže, potpuno koristi sve vremenske prilike, igra se senkom, svetlom i bojama.

Podsetio me je na filmove Terensa Malika i zaista sam oduševljen onim što je Rodžer ovde uradio. Izvrsno je predstavljena druga polovina devetnaestog veka, a odličan utisak dodatno popravljaju izvanredne muzičke deonice Nika Kejva i Vorena Elisa.

ubojstvo jesseja jamesa od kukavice roberta forda (2007)
Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda (2007)

Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda (2007) ocjena filma

Gluma u ovom filmu je na visini zadatka. Bred Pit se u potpunosti izgubio u liku Džesija i pružio nam je jedan efektan, moćan i realan performans o opasnom, ali harizmatičnom čoveku koji polako počinje da gubi konce.

Rame uz rame mu je Kejsi Aflek, koji je odlično dočarao kompleksan i delimično pogubljen lik Roberta Forda. Sem Rokvel je standardno kvalitetan kao priglupi Čarli Ford (Sam Rockwell), a među sporednim glumcima se još istakao Džeremi Rene (Jeremy Renner) kao Vud Hajt.

Ovaj film je odličan vestern bez puno akcije koji krasi vrhunska gluma i neverovatan vizuelni utisak, nazvao bih ga vesternom pravljenim na umetnički način – traje skoro 160 minuta i strpljivi gledaoci koji su ljubitelji sporijih biografskih drama treba da mu posvete pažnju.

Osim toga, u samom naslovu znate šta će se desiti na kraju filma, ali to uopšte ne utiče na njegov kvalitet.

Moja konačna ocena: 9/10

Preporučujemo da pročitate:

Drugi upravo čitaju

Late Night with the Devil (2023)

Late Night with the Devil je natprirodni horor koji su napisali, režirali i montirali Kolin i Kameron Kerns. Film uključuje elemente dokumentarnog filma i found footage snimaka. Prati događaje u epizodi večernje tok šou emisije emitovane...

Das Lehrerzimmer/ The Teachers’ Lounge (2023)

The Teachers' Lounge (2023) recenzija filma The Teachers’ Lounge ili na nemačkom Das Lehrerzimmer je drama koju Ilker Čatak potpisuje kao režiser i ko-scenarista. Film je premijerno prikazan na 73. filmskom festivalu u Berlinu 18. februara prošle godine, kandidat...

Da 5 Bloods (2020)

Film Da 5 Bloods (2020) probudit će sve emocije u vama. Radnja filma Da 5 Bloods je smještena u Vijetnamu kada četvorica crnih vijetnamskih veterana dolaze kako bi pronašli tijelo svog saborca. Spike Lee je...