8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Sadržaj

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati!

Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako bismo se prvo malo zamislili. Zbog toga smo odlučili napraviti ovu listu od osam, možda slabije poznatih, europskih filmova koji bi, ako im date priliku, mogli vrlo lako postati i vaši novi omiljeni filmovi.

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati
8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

8. Ida (2013)

U zanimljivom poljskom filmu Ida iz 2013. godine, koji je osvojio nagradu Oscar, svjedočit ćete divnoj kinematografiji te nevjerojatnoj priči o mladoj opatici koja saznaje mračnu obiteljsku tajnu.

7. House of tolerance/ L’Apollonide (Souvenirs de la maison close) (2011)

Francuski film iz 2011. godine House of tolerance (L’Apollonide (Souvenirs de la maison close) govori o životu prostitutki u pariškom bordelu s početka 20. stoljeća. Odlična fotografija, suptilno, poetično i totalno drugačije.

6. Le Havre (2011.)

Tragikomični film La Havre iz 2011. godine francusko-finske je produkcije. U njemu pratimo priču o starcu koji k sebi prima dječaka iz Afrike – imigranta koji dolazi u Francusku i želi nastaviti put za London gdje se nalazi njegova majka. Zašto gledati: redatelj je Aki Kaurismaki!

5. Bijela vrpca/ Das weiße Band (2009)

Čudnovati austrijski crno-bijeli dramski film Bijela vrpca (Das weiße Band) film je poznatog filmskog redatelja i scenarista Michaela Hanekea. Radnja filma: čudne stvari se događaju na sjeveru Njemačke prije prvog svjetskog rata. Sam Haneke za film je rekao da se radi o “korijenu zla – bilo da se radi o religijskom ili političkom terorizmu, korijen je isti.” Treba li vam više od toga? Nadamo se da ne!

8 vrhunskih europskih filmova

4. Lov/ The Hunt (2012)

Danski dramski film Lov (The Hunt) iz 2012. godine tematizira život tetka u vrtiću (Mads Mikkelsen) koji se uruši nakon nevine dječje laži. Lov je fin, suptilan, i na nordijski način nedorečen. Mad Mikkelsen je 2012. godine na Cannes film festivalu osvojio nagradu za najboljeg glumca. – (8 vrhunskih europskih filmova)

3. Of Freaks and Men/ Pro urodov i lyudey (1998)

Zanimljiv ruski film Of Freaks And Men (Pro urodov i lyudey) iz 1998. godine radi se o  snimanju pornografije u kućnoj radinosti s početka 20. stoljeća. Vizualno dojmljivo, bizarno, poetično. – (8 vrhunskih europskih filmova)

2. 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana/ 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007)

4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dan (4 luni, 3 saptamâni si 2 zile) dragulj  je rumunjskog novog vala opisan kao art film s elementima drame i trilera, i zaista ga vrijedi pogledati. Radnja filma vrti se oko dvije frendice, cimerice i studentice u komunističkoj Rumunjskoj koje putuju da obave pobačaj. – (8 vrhunskih europskih filmova)

1. Reconstruction (2003)

Danski film Reconstruction romantični je film o ljubavi, i to takav kakav niste vidjeli prije! Ovaj je film sniman u Kopehagenu, a 2003. je osvojio Zlatnu palmu na Cannes film festivalu. Radnja filma se može opisati ovako – Vrijeme i prostor gube svoja realna uporišta kada danski fotograf Alex napusti svoju djevojku i krene za fatalnom curom po imenu Aimee. Ajme! – (8 vrhunskih europskih filmova)

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

NETFLIX SERIJE 14 Najboljih!

Ovo su Netflix serije koje bi svako trebao pogledati. Zbog ovih Netflix serija ćete poželjeti da imate više vremena u životu. Sve su to serije koje su iznimno popularno, no s razlogom. Karizmatični “Peaky Blinders“,...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

CRTANI FILMOVI 7 Najdražih

Crtani filmovi prate trendove ali neki su animirani likovi ikone svoga doba i za njih se može reći da su na neki način bezvremenski. Danas pričamo samo o takvim likovima – legendarnim likovima iz legendarnih...

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

No Sudden Move (2021) – Recenzija

No Sudden Move je krimi-triler No Sudden Move je krimi-triler koji je režirao Stiven Soderberg, dobitnik Oskara za film Traffic koji stoji, između ostalog, iza franšize Ocean’s, filmova o Če Gevari i odlične serije The...