back to top

Živi mrtvaci: Neprijatelji razuma (Recenzija epizode 17 sezone 7)

Živi mrtvaci recenzija epizode

Živi mrtvaci recenzija epizode Neprijatelji razuma iz sezone 7 nudi detaljan pregled događaja i osvrt na cijelu sezonu poznate serije.

Znamo o čemu se radi, nije greška u naslovu. Do sada su počeci svake (polu)sezone na neki način označavali novu eru: s puta na farmu, s farme u prazni zatvor, iz praznog zatvora u zatvor kao dom, iz doma nazad na cestu, s ceste u Alexandriju, iz Alexandrije u Utočište. Taj prijelaz mi je izgledao kao skakanje iz ponora u ponor.

Chazz Palminteri je jednom rekao: Najtužnija stvar na svijetu je uzaludno potrošen talent… To se može primijeniti i na posljednjih 16 epizoda (The Day Will Come When You Won’t Be ipak ne spada u napisano) ove nekad odlične serije.

Postapokaliptični svijet, živi mrtvaci, karizmatični protagonisti, teški neprijatelj – sve to tu je. Međutim, sve više dolazi do pojednostavljenosti, monologa i dijaloga koji nisu uvjerljivi, pa čak i besmislene logike.

živi mrtvaci: neprijatelji razuma (recenzija epizode 17 sezone 7)

Ne volim komentirati ono što ne razumijem, pa ću zasad zanemariti flashbackove “starog” Ricka. Međutim, sadašnji Rick ne može prestati s govorima. Čini se da jedva čeka priliku da svojoj novoj grupi preživjelih ponovi kako je ovo njihov svijet i da moraju postupiti odmah kako bi preživjeli. No, Rickove akcije ne prate njegove riječi. Izgleda da je nešto pošlo po zlu ili ga je netko promijenio. Odabirem opciju četiri.

živi mrtvaci recenzija epizode
Živi mrtvaci recenzija epizode

Živi mrtvaci recenzija epizode ”Neprijatelji razuma”

Rickov plan za poraz Neganovih Spasitelja se odvijao glatko, sve dok jedan šetač nije skoro sve upropastio, a Morgan je u zadnji trenutak spasio dan. Rick je sve pokvario svojim pričanjem. Zašto? Da bude cool? Priznajem, odbrojavanje je bilo cool, ali… Sjećate li se vremena kada je Rick bez riječi reagirao na Claimerse koji su pokušali napasti i ubiti člana njegove grupe? Jednog je usmrtio, drugog obišao bez riječi.

Negan je odgovoran za smrt Glenn-a, Abrahama i Sashe, te je namjeravao ubiti Carla. Teško je razumjeti Rickovu (pa čak i Maggieninu) reakciju da ne reagiraju trenutno na Neganov prijetvorni osmijeh. Kiša metaka koja je uslijedila svi Spasitelji preživjeli su bez ozljeda. Kada su Rick i drugi pucali na šetače kao na glinene golubove, bili su puno bolji.

živi mrtvaci recenzija epizode
Živi mrtvaci recenzija epizode

Živi mrtvaci radnja epizode ”Neprijatelji razuma”

Negan se izvukao, što je dobro jer bi nas bijes preplavio da je trajao cijelu epizodu.

Neki se fokusiraju samo na krajnji rezultat, najvažniji trenutak epizode ili sezone. Međutim, drugima je bitna i radnja koja je dovela do tog trenutka eskalacije. Nedostajalo je vremena da pristupe Neganu bez oružja i završe s njim, ali umjesto toga preferiraju raspravu i fotografiranje (?). Ako imate oružje, a vaš protivnik drvenu palicu, budite na oprezu. On je u prednosti.

živi mrtvaci: neprijatelji razuma (recenzija epizode 17 sezone 7)
Živi mrtvaci recenzija epizode

Nisam bio toliko skeptičan koliko sam se nadao da će premijera osme sezone nadjačati loše iskustvo prošle sezone.

No, dogodilo se suprotno, podsjetila nas je da se i dalje ponašaju kao klaunovi iza kamere.

Svaka epizoda ima svoje trenutke, poput Darylovog i Dwightovog dijaloga, predaje vlasti Maggie te pokazane humanosti.

Ipak, to nije dovoljno. Ako je zaista jutro najava dana, ova će sezona biti još jedan tmuran i kišni ponedjeljak.

Preporučujemo da pročitate:

Drugi upravo čitaju