The Worst Person in the World (2021)

The Worst Person in the World radnja filma

The Worst Person in the World je norveška romantična drama u kojoj se kao režiser i ko-scenarista potpisuje Joakim Trir kome je ovo treći film u takozvanoj Oslo trilogiji (posle Reprise i Oslo, 31 August).

Film je premijerno prikazan na takmičarskom programu festivala u Kanu gde je Renata Reinsve osvojila nagradu za najbolju glumicu i izabran je da predstavlja Norvešku na narednoj dodeli Oskara.

Radnja filma prati neodlučnu, ali samouverenu Džuli, mladu ženu koja plovi nemirnim vodama svog ljubavnog života i bori se da pronađe svoj pravi put u karijeri.

Prilično naglo se kreće kroz poslove i veze, nije sigurna koja interesovanja treba da prati i svaka promena u njenom životu dolazi nakon trenutnog otkrivanja da u stvari nije tamo gde zaista želi da bude.

Dobar deo filma zauzima njena veza Akselom (standardno odličan Anders Danijelsen Li), nešto starijim crtačem andergraund stripova.

Našoj protagonstkinji Akselov otvoreni seksizam nije sasvim prijatan, ali u njihovoj vezi postoji neosporna hemija i zrače uzajamnom naklonošću čak i kada se ne slažu po određenim pitanjima.

Vođena hirom, dosadom ili unutrašnjim nezadovoljstvom, Džuli se polako udaljava od stabilnog života.

Zanimljiva idejna rešenja poput ironično distancirane naracije i poleta fantazije u delimično animiranoj sekvenci nas dovode u napeto stanje Džulinog uma sa komičnim poletom koji odražava, a zatim polako počinje da ruši njene odbrambene mehanizma protiv emocija.

Ako volite norveške filmove i serije onda pogledajte listu Skandinavske serije koje će Vam pružiti hladno osvježenje.

the worst person in the world 
The Worst Person in the World 

The Worst Person in the World recenzija filma

Filmovi Jokaima Trira se opisuju kao melanholične meditacije koje se bave egzistencijalnim pitanjima ljubavi, ambicija, sećanja i identiteta.

Romantične drame o mladim ljudima koji pronalaze svoj put u životu retko kada mogu predstavljati nešto novo i najčešće podležu klasičnom narativu koji potvrđuje radosti i bolove stupanja u odraslo doba.

Međutim, Trir nam donosi nešto sveže i inovativno, film koji mogu gledati i oni kojima romantične drame nisu među omiljenim žanrovima.

Trir ima reputaciju filmaša koji razume probleme savremenog mladog čoveka i koji je sposoban da sve to autentično predstavi, a ovde tu reputaciju potvrđuje.

Najkraće rečeno, ovo je film u kome naša junakinja pokušava da pronađe profesiju koja bi dala smisao njenom životu, čoveka sa kime bi provela ostatak svog života i ono nešto što bi je učinilo ispunjenom i srećnom – u užurbanom i individualističkom svetu vreme prolazi i život napreduje, ali Džuli nije jasno u kom pravcu.

Norveška glumica prenosi osećaj potpune, nijansirane subjektivnosti u priči koja ne bi bila toliko duboka da njen nastup nije toliko kvalitetan.

Pomalo stereotipnom liku devojke izgubljene u dvadesetima udahnjuje život i postojanu neizvesnost.

Njeno predstavljanje Džulinog nedostatka konkretnog životnog pravca i cilja, njene promišljene otvorenosti, mladalačkog stava, uzbuđenja i skepticizma prema obilju iskustva koje život nudi je krajnje očaravajuće, pa njen lik izgleda kao stvarna osoba koja traži sreću u modernom Oslu.

the worst person in the world 
The Worst Person in the World 

The Worst Person in the World  ocjena filma

Kroz dvanaest povezanih poglavlja koji su uokvireni prologom i epilogom film istražuje brojne teme koje uključuju melanholičnu usamljenost i otuđenost, egzistencijalne konflikte, pritiske koje stvara društvo, otkrivanje samog sebe i sve ono što donose ljubav i gubitak.

Iskreno predstavlja složeni položaj moderne žene i, što je najbitnije, zanemarenom žanru vraća malo zabave i značaja (kao i eksplicitnog seksa).

Takođe, verujem da će mnogim gledateljkama pomoći da se osećaju mnogo bolje zbog svojih eventualnih sumnjivih misli ili životnih izbora.

The Worst Person in the World je norveška romantična drama o potrazi za ljubavlju i smislom u savremenom Oslu koja unosi preko potrebnu svežinu, zabavu i značaj u ovaj prilično ofucani žanr.

Moja konačna ocena: 8/10

filmskerecenzije.com

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Mladi papa / The Young Pope (2016)

Mladi papa je odlična serija iz 2016 godine koju ne smijete propustiti. Ako već niste odgledali ovu vrhunsku seriju uzmite daljinski u ruke! Jeste li ikada razmišljali kako državica Vatikan izgleda iznutra, kakvi su odnosi između...

Babylon (2022) – Recenzija

Babylon je epski dramski film Babylon je epski dramski film koji potpisuje Demijen Čezel, mladi filmaš koji se pojavio niotkuda i osvojio svet. Njegov debitantski film Whiplash je bio jedan od najboljih u 2014. godini,...

Athena (2022) – Recenzija

Athena je francuska akciona drama Athena je francuska akciona drama koju kao režiser i ko-scenarista potpisuje Roman Gavras, dok mu je na scenariju pomogao Lađ Li, autor koji stoji iza odličnog filma Les Misérables baziranog...